top of page

VÄRDEGRUND & TRYGGHET

Edeas värdegrund är hjärtat av våran kampanj och består av de för oss mest självklara men också mest väsentliga värderingar och ställningstaganden. Precis som värdegrunden vi har i förskolan och skolan handlar det om omsorg och hänsyn för andra, om jämställdhet och rättvisa och det etiska förhållningssätt som gäller för alla som deltar i kampanjen. 

 

Värdegrunden går även hand i hand med tryggheten på Edea. Våra ramar och riktlinjer för trygghet på plats, i spelet och i kampanjen finner du längre ner på denna sida.

Fotograf: Tatjana Brändén

Vad vi strävar efter

Vi vill och strävar efter att Edea ska vara så öppet och välkomnande som möjligt. Vi vill att miljön i kampanjen ska vara sådan att alla som deltar kan känna sig både trygga och respekterade - våran värld och fiktion, spelregler och system, stämningstexter och intriger betyder ingenting om vi inte kan erbjuda en säker, trygg och trivsam miljö och ta hand om våra deltagare. 

 

Vi välkomnar och riktar oss till människor i alla åldrar, erfarna lajvare såväl som nybörjare och alla som vill komma och prova på för första gången. Bara så länge det passar i temat och fiktionen vill vi uppmuntra och inspirera alla att spela vad en vill, och vi har mer rekommendationer än krav. 

Vi vill att världen vi har skapat och atmosfären hos oss på Edea ska vara fri från fördomar, förtryck och orättvisor människor kan utsättas för i verkligheten.

Vad vi strävar efter

Vad vi står för

Vad vi står för

Vi accepterar inte att någon av våra deltagare missgynnas, kränks eller diskrimineras på grund av kön eller könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, utseende, religion eller annan trosuppfattning, funktionsvariation, sexuell läggning, ålder eller lajverfarenhet de har i verkligheten - inte innan, under eller efter våra lajv, inte i spelet, på Edeas Facebook-sida (eventuellt andra media plattformar), inte av oss och inte av någon.

Att alla människor är jämlika, att alltid vara respekt- och hänsynsfulla ihop med gemenskap och omtanke är vad våran värdegrund bygger på. 

Alla våra regler, ramar och riktlinjer, säkerhets- och trygghetsåtgärder, värdegrunden och allt som står här på hemsidan är framtaget med förhoppningen att bidra till den säkra, trygga och trivsamma miljön vi strävar efter, och att alla som kommer på våra lajv ska ha en så bra upplevelse som möjligt.

Vi månar om varje deltagares personliga integritet och kommer alltid göra vårt bästa för att vara så pålitliga, stödjande, rättvisa och ansvarsfulla vi kan.

För deltagare

Ramar & riktlinjer för deltagare
 

Vi som arrangörer ansvarar för att vi och alla våra trygghetsvärdar, vårdutbildade, säkerhetsansvariga och intrigansvariga ska föregå med gott exempel och i enlighet med Edeas värdegrund. Däremot är det bara tillsammans med våra deltagare vi har en chans att göra skillnad. På lajv i största allmänhet finns det ramar och riktlinjer för hur det är lämpligt och tillåtet att bete sig på lajven, i spelet och mot andra spelare och roller i kampanjen. Här går vi igenom vad som gäller på Edea. 

Ingen spelare eller roll

Varken spelare eller roller ska någonsin missgynnas eller behöva bli utsatta för kränkande, nedsättande eller nedvärderande ord, kommentarer eller särbehandling baserat på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, funktionsvariation eller vikt i samband med Edea. Ingen spelare eller roll ska någonsin behöva utsättas för sexuella trakasserier, sexuellt våld, hot om sexuellt våld eller oönskade sexuella närmanden i samband med Edea.  

Bara roller

Men ingen spelare

-

Får utsättas för rasism på grund av IN-rasen de är (alltså svartblod, alver, naturväsen eller människor). 

Bara roller får bli diskriminerade, missgynnade och illa bemötta och behandlade baserat på var de kommer från IN, religion eller annan trosuppfattning de har IN, deras status IN, politiska åsikter IN och erfarenhet i världen IN. 

Får utsättas för rasism, särbehandling, ord eller kommentarer baserat på etnisk tillhörighet eller hud-,hår- eller ögonfärg i verkligheten.

 

Ingen spelare får någonsin missgynnas eller bli utsatta för kränkande, nedsättande eller nedvärderande ord, kommentarer eller särbehandling baserat på religion eller annan trosuppfattning, politiska åsikter eller lajverfarenhet de har i verkligheten. 

Härmed vill vi också klargöra att vi är fullt medvetna om att en stor del av världens historia och konflikter i vår fiktion bygger kraftigt på rasism och diskriminering, och att vi uppmuntrar deltagare att spela på detta. Som ovanstående visar drar vi däremot en klar linje mellan IN-rasism, diskriminering baserat på rollers IN-attribut i spelet och verklighetsbaserad rasism och diskriminering - både i och utanför spelet. 

Vi står inte heller för rasism eller någon annan form av diskriminering i den verkliga världen överhuvudtaget. 

Respekt & Hänsyn

Kort sammanfattat: Ha alltid respekt och hänsyn för den verkliga personen bakom varje roll.

Ha även respekt och hänsyn för vad andra är bekväma med eller inte. Försök att vara uppmärksam på omgivningen och alla dina medspelare.

Det är aldrig okej att tvinga eller pressa en annan spelare till att göra eller dela med sig något de inte vill eller känner sig bekväma med. Vad någon har gjort eller känt sig bekväm med tidigare har ingen betydelse. Om det kanske var de som startade en scen eller interaktion har inte heller någon betydelse.

Om någon behöver bryta, försöker dra sig ur eller undvika någon annan, en scen eller en interaktion har de all rätt att göra det och ingen skyldighet att dela med sig om varför - att helt enkelt inte vilja eller vara obekväm i situationen är tillräckligt. 

Gemenskap & Omtanke

Kom ihåg att ni alla är med på lajven, i spelet och i kampanjen tillsammans. Det är ingen tävling och handlar inte om att vinna lajvet eller vara bättre än andra.

Ni må vara ärkefiender och fullständigt hata varandra IN, ni må försöka förinta eller förstöra för varandra hur mycket som helst IN, men gör eller säg inget för att på riktigt såra, mobba, frysa ut eller trycka ner varandra personligen. 

Var rädda om varandra! Precis som vi inte ska försöka göra illa varandra på riktigt i bofferstrid, ska vi inte försöka såra varandras känslor eller personliga integritet på riktigt heller. 

TRYGGHET - På plats

TRYGGHET - På plats

Fotograf: Luna Eldsdotter

"Skarp Skada" & Sjukvård

Om du skulle bli skadad på riktigt och behöver hjälp från omgivningen, ska du ropa "Skarp skada!". Hör du dessa ord från någon annan behöver du stanna upp och bryta spelet på en gång för att hjälpa personen. Om det behövs kan du ropa "skarp skada!" för att få hjälp av fler från omgivningen även om det inte är du som är den skadade. 

 

Vid akuta eller livshotande omständigheter vid olyckor eller sjukdom ska 112 ringas. Att ropa efter hjälp från omgivningen kan också vara en bra idé. 

Vid behov av hjälp för sjukdom eller skador som inte är akut/livshotande så går det att vända sig till värdshuset, alternativt att sms:a huvudarr Robin Sjöberg eller trygghetsvärd Nina Sjöberg (vars mobilnummer inkluderas i utskicket via mail inför lajvet) om det känns bättre eller lättare. Skulle det behövas så finns det beredskap att åka till akuten (Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset, Uppsala) på plats dygnet runt.

Tänk på att inte skrika "skarp skada" mer än nödvändigt. Handlar det t ex. om att en allvarligt skadad person ligger och blir trampad på mitt i en stor bofferstrid när det är mörkt, kan det då vara fullt nödvändigt att bryta hela bofferstriden. Handlar det t ex. om att någon har vrickat foten i samma bofferstrid kan det då räcka att personen tillkallar hjälp från en eller två andra som kan hjälpa dem åt sidan och kalla efter sjukvård medan resten får fortsätta striden. 

Om du är osäker på om någon är skadad på riktigt eller bara spelar skadad så fråga då helt enkelt. Du kan också använda dig av handsignalerna vi förklarar här nedan.

Arrangörer & Trygghetsvärdar

Arrangörer & Trygghetsvärdar

Vi arrangörer, definierar våra trygghetsvärdar som kamratstödjare och stödpersoner som är till för att skydda, hjälpa och stötta deltagare på våra lajv. 

Alla som är trygghetsvärdar på Edea är människor vi helhjärtat känner är perfekta för rollen, som är i enlighet med våran värdegrund och som vi litar på fullständigt. Om trygghetsvärdarna anser att det är lämpligt och nödvändigt att t ex. avvisa en deltagare från området eller kontakta polis, behöver de inte råda med oss arrangörer för att fatta och fullfölja dessa beslut på egen hand. De kan också agera som mellanhand mellan dig som deltagare och oss arrangörer om du inte vill eller känner dig bekväm med att prata med oss arrangörer direkt.

Vi kommer också se till att det finns minst en trygghetsvärd som identifierar sig som man och minst en trygghetsvärd som identifierar sig som kvinna på plats på varje lajv. Tabellen ovan uppdateras med trygghetsvärdar när vi vet vilka det blir!

 

Under infomötet vid Värdshuset innan lajvstart presenterar sig alla arrangörer, trygghetsvärdar, sjukvårdskunniga deltagare och sjukvårdsansvariga med namn (både in- och off), lägerplats, ansikte och röst. Informationen du ser i tabellen ovan inkluderas också i utskicket som skickas via mail till alla anmälda deltagare inför varje lajv.

 

Under lajven är det säkrast att du får tag på värdshusvärden som också är arrangör och trygghetsvärd i värdshuset. Värdshuset är även en plats där alla roller alltid är välkomna IN. Övriga funktionärer kan du finna omkring på området eller stundvis i sina läger. Oavsett var du får syn på oss, är det bara att komma fram och be om att få tala med arr eller trygghetsvärd så går vi någonstans där vi kan prata. Det är också helt okej att be om att få tala med någon annan.

 

Tillgång till bil och beredskap att köra folk till t ex. akuten, polisstation, centralstationen eller hem (om det inte är för långt bort att åka) finns alltid på plats - alla förutom arrangören och trygghetsvärden Luna (som också är personen som skriver det här, hej)  har körkort och kan köra. Vänder du dig till mig kan jag ändå hjälpa till att ordna in någon annan som kan köra och om du vill kan jag följa med.

 

Förutom informationen i tabellen ovan och nödnumret till sjukvårdsansvarig, inkluderas också mobilnummer till huvudarrangör/trygghetsvärd Robin Sjöberg och trygghetsvärden Nina Sjöberg i utskicket till anmälda deltagare - 

Om det är mitt i natten och tomt i Värdshuset för att alla har gått och lagt sig, och du eller någon du hjälper behöver hjälp för något som inte kan vänta tills på morgonen, kan du ringa för att väcka Robin. Handlar det t ex. om att byta sovplats, att någon har blivit utsatt för något allvarligt, om brott eller något som kan misstänkas vara ett brott har begåtts eller om du kanske "bara" mår dåligt och ska inte behöva vara ensam mitt i natten, så vill vi att du ringer. Handlar det t ex. om intrigfrågor, konflikter mellan deltagare som inte kan redas ut på egen hand, KP-fuskande eller annat som inte kräver omedelbar uppmärksamhet så kan det vänta tills på morgonen.

 

Om det under ett lajv skulle kännas bättre eller lättare att först berätta vad som har hänt, vad problemet är eller vad du behöver hjälp med av en trygghetsvärd eller arrangör i skrift, istället för att behöva göra det muntligt i person, så kan du sms:a till Robin eller Nina. Robin aktiverar ljudet på sin mobil innan han somnar för att vakna om någon ringer, men annars kommer båda ha mobilerna på ljudlöst under lajven. Bara vid tillfällen när vi har tid och det passar så kontrollerar vi våra mobiler och svarar med ett förslag på hur vi kan gå vidare och var vi kan mötas upp om nödvändigt så snabbt vi kan. Detta kan också användas bara för att bestämma en tid och plats att mötas om det känns jobbigt att söka upp oss eller någon annan trygghetsvärd i Värdshuset, våra läger eller ute på området. 

Observera att vi (med största sannolikhet) inte kommer vakna av sms, och att svar därför kan dröja tills vi vaknar på morgonen. 

Ett tips är att du också kan skriva ner vad som har hänt, vad problemet är eller vad du behöver hjälp med och ta med dig det när du söker upp oss eller någon annan trygghetsvärd personligen om det känns jobbigt att göra det muntligt. 

 

Som deltagare kan du söka upp en trygghetsvärd om du (eller någon du hjälper) exempelvis:

  • Har blivit utsatt för något av andra deltagare. Det kan handla om t ex. kränkningar och diskriminering mot dig personligen, trakasserier, mobbing, sexuellt våld och/eller övergrepp, övervåld eller att dina personliga gränser inte blivit respekterade. Det krävs dock inte att någon nödvändigtvis ska ha begått något brott, regelbrott eller något som är oacceptabelt eller fel - om du har upplevt någon annans ord, gärningar eller beteende mot dig som på riktigt obehagligt, har du all rätt att säga ifrån själv eller söka upp en trygghetsvärd eller arrangör som kan göra det med, eller åt dig om du känner att det behövs.

  • Om du känner dig otrygg eller obekväm med att sova i ditt läger, tillsammans med din grupp eller någon i gruppen. Extra sovplatser finns och alla arrangörer och trygghetsvärdar har koll på var och kan vara med som skydd och bärhjälp under bytet. 

  • Om du känner dig rädd eller osäker för att gå någonstans. Kanske kan det vara för att det finns bråkiga svartblod i vägen för dit du ska, kanske har stämningen återupplivat eller boostat din mörkerrädsla, kanske vill du uppleva en ritual som ska hållas men vågar inte gå själv, kanske mår du bara dåligt och vill inte vara ensam eller så vet du kanske inte ens varför. Om trygghetsvärden du fått tag på först inte har möjlighet att följa med dig just då, kan de hjälpa dig att hitta en som kan.

  • Om du känner dig på riktigt rädd, utsatt, otrygg eller kanske bara mår dåligt och vill inte vara ensam. Det behöver inte ha något med lajvet att göra. Du behöver inte heller prata om det om du inte vill, men annars kan vi lyssna. Om du vill att vi stannar hos dig, sätter oss någonstans eller kanske promenerar en stund så gör vi det. Vill du hänga med oss ett tag så kan du göra det. Vill du komma undan och vara i fred i lugn och ro kan vi visa var du kan vara det, antingen i tältet bakom Värdshuset om det är ledigt eller i scoutstugan. 

Om du eller någon annan under ett lajv har blivit utsatt för något som är eller kan misstänkas vara ett brott mot svensk lag så vill vi att någon av oss arrangörer eller trygghetsvärdar på plats blir informerade om detta så snart som möjligt. 

Extra sovplatser

TRYGGHET - I spelet

Att inte veta vad som kan eller kommer att hända i förväg är en stor del av upplevelsen på lajv. Detta kan också göra det svårt att veta exakt vad det är en ger sig in i. 

Vad du själv känner dig bekväm med eller inte är alltid upp till dig och ingen annan. Vill du göra något för att utmana dig själv och/eller kliva utanför din comfort zone så uppmuntrar vi dig verkligen att göra det så länge du gör det på dina egna villkor.

Det är alltid okej och du har alltid rätt att backa, dra dig ur eller bryta om du vid någon tidpunkt känner att en interaktion, scen eller situation i spelet blir för mycket och/eller på riktigt obehaglig för dig som spelare och person. Om du var delaktig innan eller om det kanske var du som startade interaktionen eller scenen spelar ingen roll - du ska aldrig känna dig tvingad eller skyldig till att delta, spela ut eller göra något du inte vill eller känner dig bekväm med. Du ska inte heller känna dig tvingad eller skyldig till att berätta eller förklara vad eller varför något blivit jobbigt eller obehagligt för dig om du inte vill. Att du helt enkelt inte vill eller orkar är tillräckligt. 

Handsignaler för samtycke och trygghet

Samtidigt som det bara är upp till dig och ingen annan att avgöra vad du själv känner dig bekväm med eller inte, förväntas det inte av någon att alltid kunna veta exakt hur någon annan känner sig i alla olika situationer. Att känna sig osäker på om någon faktiskt fått ont eller blivit skadad på riktigt eller bara spelar i bofferstrid är inte heller helt ovanligt. Följande handsignaler är till för att kontrollera eller förmedla huruvida en spelare vill eller är bekväm med att delta eller fortsätta med vad som händer i spelet eller inte. Handsignalen för att kontrollera kan också användas för att kontrollera någons välbefinnande under lajven.

Om du vid något tillfälle känner dig osäker på om en medspelare är okej, om de fått ont eller är skadad på riktigt, om de vill eller känner sig bekväma med att delta eller fortsätta vara delaktig i scen, interaktion eller situation i spelet, kan du använda dig av följande handsignal för att kontrollera: 

Uppdateras med bättre bild när vi har dem

Får du samma signal tillbaka eller om de nickar kan ni fortsätta med spelet som om inget hände. 

Kontrollerar du för att du är orolig över personens verkliga välbefinnande på plats och de skakar på huvudet, betrakta spelet mellan er som brutet och fråga om de vill ha någon hjälp eller om det finns något du kan göra. Respektera deras önskemål och agera därefter.

Kontrollerar du om personen är okej att fortsätta i strid och de skakar på huvudet, betrakta spelet mellan er som brutet och se efter om de behöver hjälp. Ropa "skarp skada!" och kalla efter sjukvård om det behövs.  

 

Kontrollerar du om personen vill eller är bekväm med att delta eller fortsätta vara delaktig i en scen, interaktion eller situation i spelet och de skakar på huvudet, lämna dem i fred. Om du kan och känner att det skulle vara hjälpsamt eller behövs, kan du också försöka skapa en undanflykt för personen genom att styra om spelet i en annan riktning.

Vad anledningen än kan vara för att vilja kontrollera, så råder vi dig också att ta det säkra före det osäkra och hellre kontrollera "i onödan".

Är det något specifikt du undrar om du får göra eller om du kanske har en idé om något ni skulle kunna göra tillsammans för en cool scen, kan du också söka kontakt och fråga off lite diskret åt sidan. Däremot får du aldrig tvinga eller pressa någon till mer kontakt eller deltagande än de vill och är bekväma med. 

Om du vid något tillfälle känner att du inte vill eller är bekväm med att delta eller fortsätta vara delaktig med någon/andra, en scen, interaktion eller situation i spelet, så vill vi att du använder dig av följande steg:

Steg 1 -

Om du inte känner att det är absolut nödvändigt, så försök först och främst att undvika eller komma ur situationen utan att bryta spelet om du kan. Du kan förslagsvis gå därifrån eller förmedla med ditt kroppsspråk att du inte är intresserad eller inte vill vara med (t ex. genom att undvika ögonkontakt, dra dig undan, skaka på huvudet lite diskret eller bara ignorera skiten ur de du vill undvika).

Steg 2 - 

Titta på personen/personerna i fråga, håll upp din hand som på bilden nedan och skaka på huvudet för att förmedla "Stopp, jag vill inte". 

Uppdateras med bättre bild när vi har dem

Steg 3 - 

Om det (fortfarande) behövs, bryt spelet genom att säga "OFF!" och sedan vad problemet är. Att du t ex. inte vill, orkar, är obekväm eller behöver bryta är tillräckligt. Känns det lättare eller om det behövs kan du be om hjälp från andra i omgivningen. 

Om du utsätts

Om du vid någon tidpunkt på plats skulle känna dig på riktigt utsatt för ord eller beteende som inte är okej eller acceptabelt, så uppmuntrar vi dig att säga ifrån direkt om du känner dig bekväm med att göra det. Bryt spelet genom att säga "OFF" om det behövs. På detta vis kan då personen/personerna i fråga få reda på vad de har gjort, chansen att be om ursäkt och att förändra sitt beteende där och då. 

 

Vi uppmuntrar dig också att säga ifrån direkt och att bryta spelet för att göra det om du vid någon tidpunkt blir bemött eller behandlad på ett sätt som får dig att känna dig på riktigt obekväm - att någon ska ha sagt eller gjort något som kan anses vara fel eller oacceptabelt överhuvudtaget är inte ett krav. Om du upplever att vad någon annan säger eller gör mot dig är jobbigt eller obehagligt på riktigt så är det viktigare än att inte "förstöra" deras lajvupplevelse. 

Om du inte vill eller känner dig bekväm med att säga ifrån själv, eller om du försökt men känner att det inte var tillräckligt; kanske för att du inte blivit hörd, respekterad eller tagen på allvar - försök att komma bort från personen/personerna eller situationen som fått dig att känna dig obekväm eller utsatt, sök hjälp från andra medspelare i omgivningen, från någon av trygghetsvärdarna eller arrangörerna som finns på plats och/eller din gruppledare om du har en. Välj vad du känner att du behöver och/eller vad som känns bäst eller lättast för dig. 

Om du ser att någon annan utsätts

Om någon annan utsätts

Om du ser att någon annan blir utsatt för något som inte är okej eller acceptabelt och känner att någon behöver gripa in, så gör det om du känner att du kan - om inte, så vill vi att du hämtar eller påkallar hjälp från omgivningen. Griper du in själv så vill vi att du huvudsakligen fokuserar på att försöka skydda, hjälpa och stödja personen som är utsatt - inte på att konfrontera eller sätta dit förövaren/förövarna. Bryt upp och gå emellan om situationen kräver det, men försök att inte eskalera läget vidare.

När det väl är säkert och när du pratar med personen som blivit utsatt så är det bra att först fråga om de är okej och vill ha hjälp eller om du kan göra något för dem. Kanske kan du hjälpa dem att komma därifrån, att komma i kontakt med sjukvård, en trygghetsvärd eller arrangör, eller kanske kan du bara stanna med dem som stöd under tiden de kan behöva för att samla och lugna sig. Vill dem inte ha någon hjälp och ber om att bli lämnade i fred så respektera det. 

 

Om du har bevittnat att ett brott har begåtts emot någon som inte själv eller med sällskap vill informera en trygghetsvärd eller arrangör så vill vi att du kommer och berättar för oss så snart som möjligt i vilket fall. 

 

Om du är orolig över någon annans säkerhet och välbefinnande för någon som inte vill ha din hjälp eller med dig att göra så sök upp en trygghetsvärd eller arrangör.

TRYGGHET - I kampanjen

Även utanför spelet och när du inte är på plats på våra lajv, så vill vi att du alltid ska kunna känna dig trygg, välkommen och respekterad för vem du är i våran kampanj. Våran värdegrund gäller därför även online på Edeas Facebook-sida, Discord-server och för alla som interagerar där. Om någon uttrycker sig eller agerar på ett sätt som inte är lämpligt eller som inte tolereras enligt värdegrundens ramar, så uppmanar vi dig att säga ifrån direkt om du känner dig bekväm med att göra det - oavsett så vill vi också bli meddelade.

Vi bakom Edea vill och försöker vårt absolut bästa för att vara så bra, ansvarsfulla, pålitliga och ärliga arrangörer som möjligt.

Finns det något du finner problematiskt med oss eller något vi ansvarar för (såsom hemsidan och dess innehåll, regler och spelregler, säkerhets- och trygghetsåtgärder för deltagare mm.), eller om du tycker att vi har gjort, sagt eller hanterat något dåligt som arrangörer så skulle vi verkligen uppskatta att bli informerade om detta så snart som möjligt. 

Om det skulle kännas bättre eller lättare att vända sig till direkt till en trygghetsvärd som inte är arrangör, så kan du maila nina.trygghet@gmail.com där endast trygghetsvärd Nina Sjöberg ser och svarar. 

Övriga kontaktuppgifter ser du här nedan.

Kontakt

Edea

E-post där Robin, Luna, Nina och Henrik kan se och svara:

edealajv@gmail.com

Robin Sjöberg
Huvudarrangör
Edea Lajv AB

Luna
Med"arrangör"

Nina Sjöberg
Värdshusvärd
Trygghetsvärd

Henrik Hedberg
Medskrivare 
Intrigansvarig

E-post där bara Luna ser och svarar:

luna.edea@gmail.com

imageedit_4_6505088239.png

E-post där bara Nina ser och svarar (om det känns bättre eller lättare att skriva direkt till en trygghetsvärd som inte är arrangör:

nina.trygghet@gmail.com

Henriks e-post specifikt för intriger:

intriger.edea@gmail.com

bottom of page